14 Ağustos 2019 Çarşamba

TEMA, Gezi Olaylarında da baş roldeydi

                                                                       
Neval Kavcar
TEMA, 1992’de sivil toplum kuruluşları furyasında kuruldu. Kurucuları, ağırlıklı olarak TÜSİAD üyeleri. Aralarında ki bir isim ise ilginç. Osman Kavala.

ABD merkezli STK’ı ile hareket kabiliyetine sahipler. TEMA deyince ülkemizde ülke doğası için bir şeyler yapılması beklenen, bunu halka yayan anlıyoruz. Oysaki TEMA’nın, TESEV’den tek farkı var. O da kendisine özgü alana dikkat çekip, ülke insanını mobilize etmek.

Meselâ, 2013’deki ‘Gezi parkı olaylarının” başlangıcına monte edilen ‘ağaç kesme” objesi ile olaya TEMA’da dahil olmuş ve TEMA gönüllülerinden destek istemiştir.

Bakın ne demişler? “Gezi Parkı mücadelesine destek vermek için, Türkiye’nin her yerindeki ekoloji ve kentsel yaşam mücadeleleri de harekete geçiyor. Bugün İzmir’de, Ankara’da, Adana’da, Eskişehir’de; yarın da başta Antalya olmak üzere birçok şehirde yaşam savunucuları, yaşam haklarını savunmak ve Gezi Parkı’na destek olmak için sokağa çıkıyor. Hep birlikte nefes alma hakkımıza sahip çıkalım.”

Ülke genelinde halkı sokağa çağırıyorlar. Parkta kesilen ağaçlar için İstanbul’un altını üstüne getirdiler sonrasında. Doğayı koruma amaçları olsa, PKK’nın yaktığı hektarlarca orman sahası içinde bir çift laf ederlerdi. Duyarlı insan ağaç için halkın malı ambulansları, dolmuşları yakıp güvenlik güçleri ile çatışır mı? Paris’teki film, Gezi olayının aynısı. Change.org üzerinden örgütlenip, sokakları ateşe verdiler.

Gelelim Kaz Dağlarına. Altın arama maden sahasında ağaçlar iki yıl  önce kesildiği halde, yeni kesilmişçesine insanları devlete karşı kışkırttılar. Üstelik Türkiye, “Güvenli bölge için ABD ile görüşürken ve Rusya’ya karşı da dikkatli olması gerektiği zaman diliminde.”

Bunu da ABD merkezli Change.org aracılığı ile topladıkları imzalar ve sitelerinden duyurularla yapıyorlar. “Söylenin dört katı ağaç kesildi, maden faaliyeti durdurulsun” diyorlar. Var olan sahada kaç ağaç olmalı hesap ona göre. “Devlet yalan söylüyor, bize inanın” diyerek otoriteyi sarsıyorlar.

Dertleri Kaz Dağları değil, devleti içerde meşgul etmek.
İnsan hayatının değerlerini yedi düvelin menfaati için böyle heba ediyorlar.

Baktılar ki iş farklı yöne kayıyor, sıyırmak için “Kaz Dağları’nda siyanür liçi ile maden üretimi yapılması konusu siyaset üstü tutulmalıdır” diyorlar.
Tabii, tabii.

Maden sahasındaki ağaçlar Orman Genel müdürlüğünce kesildiği halde, Devleti yalancı çıkaranlar, mahkeme de iddialarını ispat etmelidir.

Açıklama: 1- ABD dahil Dünya’nı her yerinde altı aynı usulle çıkarılıp, ayrıştırmasında Siyanür liçi kullanıldığını TEMA ve TÜSİAD’çılar bilmiyor mu?
                2- Dünya’daki 900 civarındaki altın madeninin 13’ü Türkiye’de.
                                                   


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder