13 Ağustos 2019 Salı

ENKS aldatmacası (Suriyeli Kürtlere IKBY’leşme dersi)


Neval Kavcar
“Fırat’ın doğusunda PYD-PKK’yı süpürme kararlılığı” karşısında, ABD “hele bir görüşelim” kurnazlığına girdi. PKK’yı da çeşitli şekle büründürerek yürütüyorlar. PKK, PYD, YPG ..IKBY, ENKS…

ABD’nin amacı, Irak’ta ki IKYB’nin, Suriye’de ikiz kardeşini doğurtmak. Türkiye ise terörün tümünü kazıyıp, Suriyelileri geri gönderme çabasında. Rusya-ABD’nin bize karşı çıkar birliği yapma tehdidi de göz ardı edilmemeli.

Yığınla olay arasında boğulmayalım, diyorum. Güvenli bölge denilen yer, en küçük sapma ile Irak’ın 36. paralel üstüne döner. O sebeple önce kendi sınırlarımız içinde PKK türevinin ve siyasi etkisinin silinmesi şart. Bu konuda muhalefet de uyarılmalı. Türkiye savaşırken, cephe gerisinde PKK’nın uzantısı ile flörtün adı “vatan hainliğidir.”

Suriye’de oynan yeni oyunu adı ENKS. Sözde PYD ile anlaşamıyorlar. Hep aynı senaryo. Suriye’den özerk o bölgede, aynı Irak’taki gibi temel atılıyor. Kürt raporuna göre “PYD’nin dönüştürülerek, o bölgenin askeri gücü olması hikayesi” bahsettiğim.

Suriye’nin toprak bütünlüğü korunmalı. Ana tema bu olmalı.

Önemli olan bir mevzu ENKS’nin ‘güvenli bölge’ açıklaması “Biz ENKS olarak ne PYD’nin tek taraflı yönetimini, ne de Türkiye’nin işgalci anlayışını kabul ediyoruz” Diyor.??!!

Türkiye’nin terör temizleme harekatı da onlara göre “işgalcilik.” “ABD’nin çatısı altında” adımları olumlu buluyor o kukla örgüt. Ve “siyasi çözüm”den söz ediyor. “Harekatlar, siyasi çözümü geciktiriyor” diyor ENKS.

Irak’ta IKBY, Suriye’de ENKS.. böyle böyle yürüyor ABD.
Diğer önemli mevzu da, bölgeden ayrılmak zorunda kalan Türkmen-Arap gibi nüfusun “demografik yapıyı” değiştireceği sebebiyle “geri dönüşüne” karşı olmaları. Ve denmiş ki “Türkiye PKK sorununu Suriye üzerinden çözmeye kalkmamalı..”Devlet rahat  kurulsun diye, farklı kökenler bilerek sürülmüş.”

Başka? “Güvenli bölge konusu: Biz uluslararası bir çözümü destekliyoruz. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 5 Nisan 1991 yılında aldığı 688 sayılı kararla Kürdistan Bölgesi’nde belirlenen güvenli bölge ve uçuşa yasak bölge modeli daha uygun olur diye düşünüyoruz” da demişler..

İşte bizi götürmeye çalıştıkları nokta “ırak benzeri yapı.” Irak’la başladılar, Suriye, Türkiye ve İran’la devam edecekler. Yapılan tam da bu.

Yedi düvelin; Osmanlı’daki coğrafi bölge adından, devlet çıkarma operasyonuna Türkiye önce kendi güvenliği açısından karşı çıkmalı.

1. Dünya Savaşı “bitmedi” diyenlere, Türkiye bittiğini gösterecek güçtedir. Fırat’ın doğusu terörden ve Suriye içinde bölücü yapılanmadan arındırılmalı, Suriye savaştan önceki haline döndürülmelidir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder