16 Ocak 2019 Çarşamba

Sözcü’ye kayyum atanabilir

Neval Kavcar
Sözcü'ye kayyum atanırsa hukuki ya da adli gerekçesi nedir? Kavgası var. 
Zaman gazetesine kayyum atandıktan sonra “Meydan, Yarına Bakış ve Yeni Hayat gazetelerinin Sözcü matbaalarında basılmasına ticari faaliyet” diyor Sözcü. Ve para transferlerinden bahsediliyor iddiası var. (iddianamede) Konuysa “muhalifliğe” çekilmeye çalışılıyor.

Zaman’a kayyum atanma gerekçesi “Şirketin FETÖ/PDY terör örgütünün faaliyetleri kapsamında ve örgüt faaliyetlerine destek olacak şekilde kullanıldığı yönünde kuvvetli deliller bulunması”  idi. Böyle bir gerekçeye rağmen, ticari faaliyete giriliyor. Hiç tereddütsüz.

Sözcü’ye FETÖ’cü demiyelim, demiyoruz zaten tamam da bu gözü kararmışlığa ne ad koyalım? “Paragözlük mü?” tam karşılıyor mu o kelime? FETÖ/PYD terör örgütüne destek olduğu yönünde kuvvetli delile rağmen o faaliyetleri sürdürmek ne demektir?

Sözcü patronu “terör suçuyla kaçak” durumda. Ülkeye dönmüyor, hakkında “terör örgütü yönetmek” davası yürürken, gazetesi devam ediyor.

Sözcü’ye kayyum atanmalı mı? Bu haliyle hakkında terör suçlaması olan biri, basın kanununa göre de, adli duruma göre de gazetesinin başında kalması kabul edilemez.

Der ki basın kanunu: “Basın özgürdür. Basın özgürlüğünün kullanılması, ancak….. millî güvenlik, kamu düzeni, kamu güvenliği ve toprak bütünlüğünün korunması, Devlet sırlarının açıklanmasının veya suç işlenmesinin önlenmesi, yargı gücünün otorite ve tarafsızlığının sağlanması amacıyla sınırlanabilir.” (Madde 3)

Sözcü yönetimi de durumu biliyor ki, patronlarının adını künyeden silmişler..

Hakkında, 'silahlı terör örgütünü yönetme'' ve ''terör örgütü propagandası yapmak'' suçlaması olan, firardaki Burak Akbay’a “buyur gazeteni çıkarmaya devam et” nasıl denilecek?
Kaçtığı sürece zihinlerde “acaba” olacaktır.
Bu haliyle Sözcü’ye kayyum atanırsa, hiç şaşırmam.

Sözcü’ye kayyum atanamaz yorumu, devleti yasal boşluğundan tekrar vurma teşebbüsüdür olsa olsa.


Not:1- Dava dosyası saptırıldığı için, iddianamede de ki suçlamalar ve deliller kamuoyu ile paylaşılmalıdır.
2- ABD, şaibeli “İkiz Kuleler saldırısından” bir ay sonra çıkardığı Patriot Act “Vatanseverlik yasası” ile sadece kendi ülkesinde değil Dünyanın her yanını dinleme, gerekeni yapma gibi ortada ne basın, ne devletlerin bağımsızlığını bırakmayan yasa ile ülkesini korurken, terör suçlaması ile kayyum atanan bir gazeteye bağlı yayınlarını “ticari faaliyet” adı altında basmak “bize de kayyum atayın ısrarıdır” olsa olsa.

3- Fehmi Koru’nun “Sözcü gazetesi için “Cemaatin aklına şapka çıkardım, en büyük projeleri” dedikten sonra yan çizer görüntüsü “anlamayana daha ne anlatabilirim” tavrıdır. Çünkü Fehmi Koru o yazıyı, FETÖ iktidarda iken yazmıştır.(2010) 

4- CIA uzantısı FETÖ ve FETÖ bağlantılı oluşumları, İnternet haber sitelerinden!!! tutun sıradan tavuk çiftlikleri(Şeker piliç) kurup taban organizesine kadar “kolaylaştıcıları” bulup çıkarmak zaman alacaktır. Türkiye bir cemaatle değil yedi düvelle savaşıyor. Meselâ Göbeklitepe. Tam da, Suriye’ye komşu noktada, “bilmem kaç bin yıl önce ilk falan filan yapılmış” gazıyla o bölgeye turistik gezi amacıyla her cins insan gidiyor. Casus savaşları yaşanıyor. Uzun, karanlık, el yordamıyla yürünen bu yolda Sözcü gazetesine kayyum atanmasının hesabını mı yapacağız?

BM’nin Güneydoğu sınırındaki mayınları temizlenme talebi, o bölgenin İsrail bağlantılı şirkete verilme hesabından farklı değil Göbeklitepe. Mayınlar şu anda temizlenirken, bölge güvenlik sistemleri ile donatılıyor o akıldan farklı olarak.

5- Uzun lâfın kısası, Burak Akbay ve Sözcü davası hakkındaki iddianame kamuoyuna açıklansın. Muhalefetten mi kanıttan mı hepimiz görelim. Başka yolu yok.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder