24 Ocak 2019 Perşembe

Putin “Güvenli bölge”ye KARŞI


                                                                       

Neval Kavcar
ABD’nin çekileceğini söylemesi önemli. Bunu söylerken, PKK ile ortak faaliyetine devam etmesi asıl plân ne olabilir sorusunu beraberinde getiriyor. Yedi düvel anlaşıp, her zaman ki gibi Türkiye’nin başına çorap da örebilir. Emperyalist bu devletler kim bilir neyin hesabında.

Irak’tan sonra, Suriye-Türkiye sınırında 2. PKKistan’ın yapılandırılma projesi, 15 Temmuz darbe girişimi ile net olarak sonlanmıştı. Türkiye milli menfaatlerine sahip çıkmaya başladı. ABD, Suriye’ye sözde DEAŞ’’i bitirme planı ile yerleşmişti. Rusya, Suriye’de kalabilmek için Suriye’nin kuzeyini feda etti. PKKistan,’ın olası Hatay’dan denize açılmasına göz yumdu.

Kandil’den önce PKK terör örgütü, Suriye’den vuruyordu hatırlarsanız. Savaş sebebi sayılınca, bebek katili orayı terk etmek zorunda kalmıştı. 1998 yılında Suriye-Türkiye arasında Adana Mutabakatı imzalandı. Sınırda iki tarafın askeri yetkilileri, ortak şekilde terörle mücadele edecekti. (1)

Neyse efendim, “Güvenli bölge” konusundaki anlaşmazlık, Rus ve Türk liderin basın toplantısında yüzlerine yansımıştı. Erdoğan “ABD’nin güvenli bölgeyi kabul ettiğini” söyledi. De “Türkiye’nin güvenli bölgesinden ABD’ye ne?” Güvenliğimizi bozan PKK, ABD’nin örgütü değil mi?

Putin, görüşmede, Adana mutabakatını hatırlattı. Hangi soruya karşılık? “Güvenli bölge hakkındaki düşüncesi” sorulunca. Başka ne dedi? “BM’in bu konuda kararı yok. “

Komediye bakar mısınız? Suriye’nin altı üstüne gelirken, BM ‘ne oluyor” demiş gibi. Rus-ABD tepişmesinde ezilmemek için azami dikkat gerekiyor.

Özetle, Rusya “güvenli bölgeye” diplomatik dille “hayır” dedi. Erdoğan’da “şubatta İran’la zirveden bahsetti.” Ki, İran ile Rusya birlikte hareket edecektir. Putin’in1998 yılındaki mutabakatı hatırlatıp “güvenli bölgeye gerek yok, bu işi Ankara-Şam ortaklaşa halleder” demesi önemli. Bu işi Suriye-Türkiye çözsün, onların sınırı, diyor.

Rusya’nın güvenli bölge karşıtlığının altında, ABD’nin işe karışacağı düşüncesi olabilir. Türkiye, NATO ülkesi olduğuna göre, PKK’ya yıllardır” höt” demeyen NATO, 5. Maddeyi işletip, Türkiye’nin güvenliği bahanesi ile sınıra yerleşebilir.” 

Bu görüşmese Rus Rusluğunu yaptı. Türkiye öncelikle, Fırat’ın doğusuna odaklanıp pkk'yı temizlemeli. Sonra, güvenli bölgesini oluşturacak adımı kendi sınırından başlayarak, terörden temizlenmiş yerleri içine alacak şekilde geliştirebilir.

Aziz vatanın güvenliği için BM’den karar bekleyecek değiliz.

Not: Putin 1998 mutabakatını hatırlattı lakin Suriye o mutabakata uymayarak geçersiz kıldı, öyle değil mi? Anlaşılan o ki Putin, Türkiye’nin güvenli limana ulaşmasına karşı.

Kaynak: (1) https://www2.tbmm.gov.tr/d23/1/1-1009.pdf  1998 antlaşmasına atıfla yeni anlaşma


1 yorum: