25 Ocak 2019 Cuma

Deniz Depboylu’nun sarstığı güven


                                                                           

Neval Kavcar
Bu sefer konuyu muhataplarının gözünden anlatacağım.
Dönemin MHP Aydın Milletvekili Sayın Deniz Depboylu’nun daveti üzerine Türkiye Psikiyatri Derneği, Türk Psikologlar Derneği, Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği, Türkiye Çocuk ve Genç Psikiyatrisi Derneği, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği, Psikiyatri Hemşireleri Derneği, Çocuk Gelişimi ve Eğitimcileri Derneği ile Ruh Sağlığında İnsan Hakları Girişimi Derneği temsilcileri bir araya gelerek 2016 yılı Aralık ayından itibaren yasa teklifi üzerinde çalışmaya başlamıştır. Özenli ve uzun bir çalışma sürecinin sonunda asgari müşterekte uzlaşılan bir metin oluşturulmuştur. Bu Ruh Sağlığı Kanun Teklifi, Sayın Depboylu tarafından 02.03.2018 tarihinde TBMM Başkanlığı’na sunulmuştur. Yukarıda anılan meslek ve sivil toplum örgütlerinin uzlaşı ile oluşturduğu yasa teklifi ile TBMM’ye verilen kanun teklifi arasında “klinik psikolog” tanımı üzerinde farklılık olmakla birlikte” (1) (Psikolog Derneği)

Yani, Deniz Hanım bahsi geçen dernekleri toplayıp “Ruh Sağlığı Yasa tasarısı” hazırlatmış, mutabık kalınmış, yasa tasarısını TBMM’ye sunmuştur. Tek farkla; O da onca derneğin üzerinde hem fikir olduğu yasa tasarısı, mutabakat sonrası değiştirilerek meclise sunulmuştur. Yapılana ne denilir?

Diyor ki mesela Psikologlar Derneği  “Ruh Sağlığı yasa teklifini destekliyoruz ama “Söz konusu tanımda sonradan yapılan değişikliklere ilişkin şerhimiz devam etmektedir.” MHP’ye olan güveni sarsar bu yapılan. MHP lideri Devlet Bahçeli, yapılandan haberdar mıdır acaba?

İçişleri Bakanı Meral Akşener’in, emniyet müdürleri taslak kararnamesini Erbakan’a onaylattıktan sonra değiştirerek Demirel’e götürdüğü ortaya çıktı” gibi bir durumla karşı karşıyayız. Abant Platformlarındaki işleyiş gibi. (2)

MHP eli ile yapılan bu aldatmacadan umarım ki MHP liderinin haberi olur ve o tanımı diğer bileşenlerle varılan mutabakata göre değiştirilmesini sağlar.

              (2) 21 Ocak 1997 –Hürriyet – Bayan bakanın el çabukluğu

****

Klinik Psikolog: Psikoloji lisans eğitimi üzerine klinik psikoloji alanında yüksek lisans ve/veya doktora yapmış veya klinik psikoloji yüksek lisans eğitimi üzerine klinik psikoloji doktorası yapmış meslek mensubudur.”
****
Deniz Depboylu’nun sunduğu teklif: https://www2.tbmm.gov.tr/d26/2/2-2179.pdf

Klinik psikolog: Psikoloji lisans eğitimi üzerine kilinik psikoloji alanında yüksek lisans ve/veya doktora yapmış veya psikoloji lisans programında bir yıl bilimsel hazırlık eğitimi ve klinik psikoloji yüksek lisans eğitimi üzerine klinik psikoloji doktorası yapmış meslek mensubudur.
****

Fark nedir? Meslek tanımında, Deniz Depboylu Rehber öğretmenlere “klinik psikolog” olma yolunu açmıştır kafadan. Denilebilir ki yasa teklifini sunan Deniz Depboylu olduğuna göre istediği gibi teklifi sunabilir.

Peki o halde onca meslek derneğini 1,5 yıl çalıştırıp, ortak varılan mutabakat, güven ne olacak?
MHP bu akılla mı yol alacak?
                                           ***

2016’da Devlet Bahçeli’ye FETÖ kumpası kurulurken susan Deniz Hanım, şimdi.
Kıymetlimiz, Liderimiz; Genel Başkanımız Bizler şahitiz Siz Ülkücü Hareket için Hep Var İdiniz, Var Olasınız. - 25 Ocak 2019
                                         


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder