29 Eylül 2018 Cumartesi

İyi yere Dükkan açmış McKinsey


Neval Kavcar                                 
Ülkemizde şirketlerin kâr zarar hesabında kaçak varsa nereden kaynaklanıyor, hedefin tutturulamamasına sebep hangi etken gibi harcamaları kontrol edebilecek  milli danışmanlık şirketi var mı? Yoksa niye yok? Günlük, haftalık, aylık veriler ışığında anında raptı zapt altına alınması, zararın önlenmesi için batılı firmalar böyle şirketlerden yardım alıyor.

Berat Albayrak “Yeni program bünyesinde kurulan Maliyet ve Dönüşüm Ofisi için uluslararası yönetim şirketi McKinsey ile çalışmaya karar verdik. 16 bakanlıktan temsilcilerin bulunduğu bu ofis, tüm hedeflerimizi ve sonuçlarımızı her çeyrekte kontrol edecek” dedi.

Fikir olarak güzel. Bakanlıklarda kim amaçsız harcama yapıyorsa anında ortaya çıkacak. Burada tek eleştirilecek nokta McKinsey’in geçmişinde bir şirketi kobay olarak kullandığının ortaya çıkması. Ve zaten yıllardır ülkemizde oluşu.
***

CHP-İP MIHINA DEĞİL, NALINA VURUYOR YİNE

Neyse efendim, İyi partili tüm zevat “ekonomiyi ABD’ye teslim ettiler” türü demeç verip duruyor. Teslim edilen ekonomi değil. Veriler. Gerçi veriler bile teslim edilmemeli ama öyle demiyorlar. Danışmanlık şirketi ile IMF’nin farkını bilmiyorlarsa öğrensinler. Deseler ki “yanlış raporlar bizi tökezletebilir.” Hayır demiyorlar. Sanırsınız ki, McKinsey’in elinde olacak para-devlet yönetimimiz. Bizim yerimize eş güdümü siz sağlayın” saçmalığı noktasındayız şu anda. Bu eleştirilebilir meselâ.

Danışmanlık hizmetini Duyun-u Umumiyeye benzetmiş diğer muhalefet partisi. Ne ilgisi var. Osmanlı’dan borcu tahsil etmek üzere batılı devletlerin kontrolünde kurulan ve Osmanlı Bankasınca tahsil edilen adeta icra müdürlüğü gibi çalışan o sistem farklı, şu anda kurulan akıl alma mekanizması farklı.

Türkiye, ABD stratejilerini baltalarken, ABD danışmanlık şirketi McKinsey bize niye düzgün akıl versin demiyor CHP.

Bu danışman şirketin, devlet bazında kullanımının başka örneği var mı? Burası tuhaf işte. Fransa, İngiltere’nin sağladığı eşgüdümü biz beceremiyor muyuz?

Otomobil üretemiyoruz, telefonlar Kore’den geliyor anladık da, devlet danışmanlık şirketini de kendisi kursun yahu. Bir zahmet.
***

EE, MERAL AKŞENER??

Şimdi sana gelelim. Hanımefendi McKinsey’den danışmanlık alınmasına püskürmüş.

1995’de Başbakan Tansu Çiller. McKinsey de, özelleştirme idaresi başkanlığının kurumsal danışmanı. Akşener’de milletvekili olarak mecliste. Şimdi kalkmış diyor ki “McKinsey adı altında ülkeyi IMF’ye teslim ettiler.“
***

Neticeye gelirsek, yıllardır özelleştirme dahil her bir şey bunlara teslim edildiyse, şimdi de edilsin ne var yani mi diyorsun diye soracak olursanız. Midem çok bulandı diyeyim size.
***

Not: 2004 yılında bir haber “Türkiye'de el atmadığı sektör kalmayan McKinsey'e kamu bankalarının ardından şimdi de elektrik sektörü emanet edildi.
TRT’de yeniden yapılandırma da McKinsey kullanıldı. “ – Basın

Borçları için Tasarruf Mevduatları Sigorta Kurumu ve Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu ile grup lehine anlaşmalar yapan Çukurova Grubu'nun danışmanlık şirketi de McKinsey. Sabancı'dan Doğan Grubu'nun dağıtım şirketi Yaysat'a, birçok insanın parasını kaybettiği İhlas Holding'e kadar tüm büyük şirketlerin arkasında McKinsey var.”- Basın – 2004

????  !!!! Helal olsun.
İyi yere dükkân açmış McKinsey danışmanlık şirketi.

Bu zor durumda, McKinsey'i hükümete kim tavsiye  ve ikna etti?


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder