24 Nisan 2018 Salı

CHP’de Gül kavgası


Neval Kavcar
CHP, İP ve SP ittifak yapıp, Abdullah Gül’ü destekleyecekleri tuhaf bir yapı için uğraşıyorlar. Tuhaf diyorum, Abdullah Bey partiler üstü olmak istiyor. Bu arada HDP’yi unutmayalım, o da Gül, diyor. Niye Gül? AKP’den oy gelmezse, kumpas ittifakının şansı yok.

Peki A.Gül, AKP’den oy kotarabilir mi? Ona aday rolü biçenlerde bilmiyor, şanslarını deneyecekler. Lakin AKP tabanı, Gül’ü tanımıyor. Geçmişte gölge yer fesleğeni gibi davrandığından iki puan çekse, 10 puan CHP tabanından kaybedeceği aşikâr. Bir şekilde Akşener’in peşine düşen ülkücü ise gördükleri, duydukları karşısında lâl olmuş durumda.

Bu ekibin oldukça fazla problemi var. İlki CHP’nin tabanı Gül adını duymaya tahammül edemezken, CHP yönetimi “adlar üzerinde durmayalım” diye durumu gevşetmeye çalışıyor. Salı günü sözde hem Cumhurbaşkanı adayını MYK’da belirleyecek, hem de Kılıçdaroğlu’na “ittifak yetkisi” verilecekti.

İttifak yetkisi verildi ama CHP MYK “adayı CHP milletvekilleri seçsin” gibi garip bir sonuca varıldı. Aslında gariplik yok, kendi kamuoylarına oynuyorlar. İki adayın adı geçiyor, Muharrem İnce ve Yılmaz Büyükerşen. Kısa dönem tavşan adaya en uygun ad Büyükerşen. Zamanı geldiğinde Muharrem İnce, Gül için adaylıktan vazgeçmez, Büyükerşen boyun eğer.

İki ay önce CHP ile yan yana gelecekleri iddiasını “çirkin” bulduğunu söyleyen Meral Hanımın burnu, Pinokya gibi uzamaya başladı. CHP, partinin kuruluş hediyesi olarak Aytun Çıray’ı paketleyip yollamıştı. Her hareketleri proje dahilinde.

Ortada çok problem var demiştim, ilki Gül için tabana ikna etmek, CHP tabanından fire vermemek gerekiyor.

CHP ile ittifak yapılmasını bekleyen, İP’yi vekillik için destekleyenler, eğer ki resmi ortaklık olmazsa isyan başlatabilir. Gül ortak aday ilan edilirse CHP tabanı “hayır” der. Şimdi bu çıkmazdalar.

Daha önce bahsettiğim CHP’nin adayı Büyükerşen, İP’nin adayı Akşener, SP’nin adayı Abdullah Gül(SP’ye de hormonlu vekil gelebilir mi?), HDP’nin adayı Selahattin Demirtaş olur da ilk tura böyle mi gidilir?  

Haziranın ilk haftasına kadar herkes kendi seçmenini elde tutar, son düzlükte, üç aday Abdullah Gül için çekilir. Hepsi birlikte yalandan parlamenter sistem için yüklenirler.

Niye yalandan? 367 nedeniyle Abdullah Gül’ün önünü tıkayan CHP idi. A.Güllü AKP, 21 Ekim 2007 referandumu ile “Cumhurbaşkanını halkın seçmesi” için oylattı “evet” çıktı. Gül “parlamenter sistemden” yana idiyse iki başlı bir devletin olmayacağını biliyor olmalıydı.

Başbakan ve Cumhurbaşkanını ayrı ayrı halkın seçtiği, deve değil kuş değil gibi garip bir yönetim olur mu? Parlamenter sistem diyorlar ama o sistem fiilen, 2014 Cumhurbaşkanı seçimiyle sona ermiştir.

***

ALABİLİRLERSE İLK TUR YOKSA 2. TURU ZORLAYACAKLAR

Gelelim bugüne. İkinci tur garantisi yok, kamuoyu araştırmaları Erdoğan’ın ilk turda seçileceğini gösteriyor. Yedi düvel Türkiye’de seçim yapılmasın derken, millet kimden yana olacağını bilir.

Cesaret edilemeyen seçenek, CHP-İP-SP resmi ittifakı. İşte o sebepten CHP tavşan adayı “o seçsin, bu seçsin” deyip duruyor. HDP, her şekilde bunların yanında olduğunu deklere etti.

“Akşener” sonuna kadar İP’nin adayı olur düşüncesi en zayıf halka. Verilen rolü oynayan proje o. “Adaylıktan çekilmem” masalına inanan inansın, vakti geldiğinde çekilecek. İstanbul Belediye Başkan adayı olduğunda, MHP tarihinin en düşük oyunu aldı.

Kumpas mı kuruyorlar, ne yapıyorlar belirsiz. O bunla, bu onunla görüşüp duruyor. Plan belli, o plan için emek sarf ediliyor görüntüsü çiziliyor.

***

CHP PARTİ MECLİSİNDE KAVGA

Niye? Abdullah Gül konusunda.. Muharrem İnce “geçmişteki CB adaylığını Anayasa mahkemesine götürdüğümüz bir kişiyi aday göstermek CHP’nin kendisini inkâr etmesidir” demiş.

15 vekil kavgası da kaymağı olmuş.
Kemal-Meral gitmeden, memlekete huzur haram anlayacağınız.


25 Nisan 2018

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder