23 Mayıs 2019 Perşembe

CHP'nin geçersiz 35.000 oyu var

Neden bu oyları CHP hanesinden silmediniz de seçimi iptal ediyorsunuz?                                        
"4.4.b) Cumhuriyet Halk Partisi lehine geçerli sayılan ve oysa hukuken geçersiz sayılması gereken oyların olduğu, Cumhuriyet Halk Partisi lehine geçerli sayılan ancak usulüne uygun bir sayımda geçersiz olması gereken oyların toplamının 35.000 civarında olduğu, bu oy sayısı seçimlerin sonucunu doğrudan etkilediği.." YSK kararı

Neval Kavcar
Olursa “tam kanunsuzluk” sayılmaz mı? YSK başkanı nasıl seçilir yasada belli. 2018’de değişen yasaya göre Sandık kurulu başkanı, resmi memur olacak denmiş. İstanbul İl-ilçe seçim kurulu o yasaya boş vermiş, devlet memuru yerine dışarıdan sandık başkanı belirlemiş. Tespit edilen o tür sandık sayısı 6.539.

YSK’ya altı yıldır başkanlık eden hakim Sadi Güven’e göre kanuna uymamak “kanunsuzluk” sayılmaz, seçimin iptaline de gerek yok. 

“Referandumda mühürsüz oy seçmenin suçu değil kararı”ndan söz etmişler. Sandık başkanının mühürlemeyi unuttuğu pusula seçimi bozmaz ama yetkisiz, yasaya aykırı, kim bilir hangi amaçla başkan yapılmış kişilerle o sandık kurulu seçimi bozar. “Suç nerde” diye soruyor ya YSK başkanı, onu biz soralım. Kanuna aykırı o kişileri niçin başkan yaptılar? Amaç neydi?
***
İşte İstanbul seçiminden birkaç not..

Bazı sandıklarda; oy pusulasının zarftan çıkmadığı, geçersiz oy pusulalarının torbada bulunmadığı, Oy sayım ve döküm cetvellerine ilişkin olarak usulsüzlükler olduğu, 5.388 adet mühürsüz, 694 adet imzasız, 214 adet boş, 498 adet eksik, 919 adet rakam belirtilmemiş, 1135 adet sayısı eksik oy sayım döküm cetveli olduğunu, Oy sayım ve döküm cetvelleri ile sandık sonuç tutanakları arasındaki usulsüzlükler (oy kaydırmaları) olduğunu,  …………………………………..

31.280 sandık başkanının 6.539’unun kamu görevlisi olmayanlar arasından, 31.280 sandık kurulu memur üyesinin 13.084’ünün kamu görevlisi olmayanlar arasından atandığını, bunların içinde “hademe, hizmetli, aşçı, garson, şoför, bahçıvan, hemşire” olduğunu, Sandık kurullarının kanuna aykırı oluşturulması nedeniyle bazı olumsuzluklar oluştuğunu bunların; Oy verme esnasında seçmene telkinde bulunma,...Oy sayımında partiler arasında kaydırma ve yanlış işlemler yapma sebebiyle seçim iptal edilmiştir.” (YSK kararı)(1)
***
Seçim tekrarlanacak ama görevini kötüye kullanan, kanunsuzluk yapanlarda cezalandırılmalı ki, ibreti alem olsun.

Ve 23 Haziranda SEÇSİS kesinlikle kullanılmamalı. Alandaki yaygın tüm bu hatalar, SEÇSİS üzerinden yapılmış olabilecek asıl vurgunu örtme amaçlı olabilir.

YSK kararı


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder