26 Haziran 2020 Cuma

Tahmini Sahte tabloya 6,5 Milyon ödeyen İmamoğlu

İmzasız, Fatih Fatih değil, karşısındaki kim belli değil          
Neval Kavcar
Tabloda imza yok. Fatih’in tablosunu yapan Bellini’nin atölyesinden çıktığı DÜŞÜNÜLÜYOR. Kim düşünmüş bunu? Düşünen düşünmüş. Bellini de yapmış olabilirmiş, bir öğrencisi de. Sıradan bir ressamın, Bellini kopyası tablosunu, İBB 6,5 milyon TL’ye aldı.

Ünlü ressama ait olduğunun tahmin edildiğini Ekrem İmamoğlu’da duyurmuş zaten. “İtalyan ressam Gentile Bellini’nin atölyesinden 15. yüzyılda çıktığı tahmin edilen yağlıboya tabloyu İBB olarak satın aldık” demiş.

Tabloda ki 2. Şahısın kim olduğu belli değil. Çeşitli tahminler gerçekle bağdaşmıyor. Özetlersem; kimin yaptığı belirsiz tablo ve yanındaki belirsiz kişi mevzu karışık. Tablo hakkındaki bilgiyi veren İslam ve Hindu Sanat Eserleri sorumlusu Sara Plumbl! 

İmzasız tabloya binlerce sterlin akıtıldığına değil de, Fatih’in karşısına kondurulan kimliği belirsiz şahıs kimdir, altından hangi çapanoğlu çıkabilir onu düşünüyorum. İngiliz tüccarlar, tütünü akciğer hastalıklarını tedavi ediyor diye piyasamıza sürdükten sonra İstanbul’u Kostantinapolis yapmaya azmetmiş azgın batıyı temsilen sembol olarak birisi konmuş olabilir, bilmediğimiz başka anlamı da. “Ayasofya müze olarak devam etsin, tabloyu orda sergileyelim” tahmini de yürütüyor beynim.” Freni boşaldı bir kez. 

Peygamberimizin övgüsüne mazhar olmuş Fatih’in, tablodaki 2. X kişisi için “Bir Osmanlı erkeğinden beklenebilecek sakallı bir yüzü yok, temiz bir biçimde tıraş olmuş" şerefsiz gizem tahminini ve 6,5 milyonluk tablo kazığını unutturacak 2 Temmuz yargı kararında gönül gözümüz.

Ayasofya Camini bir an önce açıp, Fatih Sultan Mehmet Hanın bedduasından kurtularak, İstanbul’un manen 2. Fethini görmek istiyoruz.

Not: Tablo hakkında 2. şahıs kimdir bilinmiyor diye esrarengiz bir hava yaratan İngiliz kaynağa rağmen, İ.Ortaylı İstanbul'da 18 ay kalan Bellini'nin yanındaymış gibi 2. kişi Cem Sultan diyor. Bu konu gerçek tarihçiler tarafından tartışılmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder