20 Temmuz 2018 Cuma

Öğrenci Affı Değil, İşkencesi

Neval Kavcar
Binlerce öğrenciyi ilgilendiren “Öğrenci affı” geçtiğimiz mayısta çıktı, YÖK’ün çıkan af kanununa atıf yaparak üniversitelere gönderdiği basit takvim işlemeye başladı. 18 Eylülde de de başvuru bitecek.

Fakat öğrencilerden yağmur gibi şikayet yağmaya başladı. Konu şu: “YÖK, Üniversitelere yolladığı genelge ile öğrencileri daha önce kayıt olduğu ya da sınava girmiş ama hiç kayıt olmamışları üniversitelere yönlendirdi. Son başvuru tarihi de 18 Eylül. Aynı kanun içinde öğrencinin ikameti başka yerde ise o ikamete göre kaydını yaptırabilecek.”

Peki işleyiş nedir? Üniversiteler, öğrenci kanunun sadece bir bölümünü uygulayıp yani bıraktığı üniversiteye başvurunu yap, 18 Eylülü bekle” diyor. İkamet sebebiyle yatay geçiş takvimi nasıl işleyecek peki?

Uludağ, İzmir Ege Üniversitesi ile bu konuyu durumu öğrenmek üzere görüştüm. Yardım etmek için uğraşan görevli de var “ne yapalım senato kararı” deyip “mahkemeye baş vurun ya da şikâyet edin” diyen de. Devletin verdiği hak için mahkemeye müracaat edildiği nerde görülmüş?

Siyaset üzerine düşeni yapıp, YÖK’e havale etmiş “gereğini yap” diye fakat YÖK topu Üniversitelere şutlamış, üniversitelerde top çeviriyor.

Mağdur olan öğrenci de ne yapacağını şaşırmış durumda, karşısında muhatap bulamıyor. Her gün kaynağı belirsiz bilgi sebebiyle ne yapacağını bilemiyor.
***

ÖĞRENCİ AFFINDA TEK BELİRLEYİCİ YÖK OLMALI

YÖK, TBMM’nin çıkardığı yasayı muallak şekilde Üniversitelere göndermiştir. Oysaki YÖK belirleyici olmalı, öğrenci affıyla ilgili takvim belirlemelidir.

18 Eylül kayıt için son tarihse, 20 Eylülden itibaren yatay geçiş süreci başlatmalıdır. İkamet sebebiyle yatış geçiş isteyen öğrencinin hakkı çerçevesi de üniversite senatosu değil YÖK tarafından çizilmelidir.

7143 Sayılı Öğrenci affı ile ilgili yasal düzenlemeyi üniversitelere gönderen YÖK “Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Yükseköğretim Kurulu yetkilidir” kısmına halen açıklık getirmemiş, “usul ve esasları açıklamamıştır.” Aynı şekilde İstanbul Üniversitesi 7143 sayılı af kanunun uygulama esasları (2) 20. Maddesinde yatay geçiş usul ve esaslarını Üniversite senatosu belirler demekte fakat ortada o “usul ve esaslar yoktur.”

Şu ana kadar 7143 Saylı yasanın hükümleri uygulayan Ege Üniversitesi görünmekte. 18 Eylülde afla gelen öğrenci başvurusu sona ermekte ve yatay geçiş süreci başlatılmaktadır. (1) Olması gereken budur.

Celal Bayar Üniversitesi “afla dönenlerin yatay geçiş için prosedürü sonra yayınlanacağını” söylüyor. (3) Prosedür ya afla dönen öğrencinin ikamet yerindeki kaydını engelleyecek tarih olursa ne olacak?
***

ORTAK TAKVİM ŞART

Savcılık belgesini kimi üniversite e-devletten alınabilir diyor kimisi Savcılıktan.

Diğer Üniversitelerde de YÖK’ün belirleyeceği ortak bir takvim, Kaosu bitirecek, öğrenci ve velilere yapılan kara propagandanın önüne geçecektir.

Şu anda öğrenci çıkan affa sevinmiş lakin ikamet sebebiyle yatay geçiş başta olmak üzere takip edilecek usul ve yöntem belirsiz olduğu için kaygılıdır. Umarım ki bu boşluk en kısa sürede doldurulur.

8 Haziran 2018’de yayınlanan “Yeni YÖK” olarak, aftan yararlanacak olan öğrencilerimizin bu süreçte herhangi bir zorluk yaşamaması ve mağduriyete uğramaması için azami dikkat edileceğini ifade etmek isteriz” denmiş ki, af mağdurları da bunu bekliyor.(4)


(4) file:///C:/Users/Toshiba/Downloads/yok-tarafindan-paylasilan-ogrenci-affina-iliskin-bilgilendirme-metni.pdf


20 Temmuz 2018- İstanbul



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder