21 Ocak 2020 Salı

YSK Başkanı Sadi Güven giderken..


Neval Kavcar
Türkiye, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile hantal yönetim anlayışından kurtuldu. Parlamenter sistemde, davul ve tokmağın farklı ellerde olması, Anayasa başta olmak üzere yasaların, uyum adı altında sürekli değiştirilmesi ile işleyiş hantallaşmıştı. Devlet aklı karışmış, güvenlik başta olmak üzere hiçbir konuda gereken adımlar atılamıyordu.

Lafı uzatmayayım, YSK başkanı Sadi Güven’in yerel seçim performansı bize yeni sistemdeki kara delikleri gösterdi. Daha doğrusu sistem yapılanmasında ki eksikliği. Yönetilme biçimi değişse de, devlet aygıtı içindeki parçacıklarda uyuma dönük çalışma yapılmazsa hata vereceği ortaya çıktı.

Sadi Güven’in görev süresi doldu. Giderayak “biyometrik kimlik uygulaması ile oy zarfının kaldırılması gerektiğini” söyledi. Muhtemeldir ki medya hemen bunu tartışmaya açarak olgunlaştırmaya çalışacak. Güvensiz olduğu için devletlerin kullanmadığı, ABD yazılım şirketi ürünü SEÇSİS’le seçim sonucuna gidecek kadar sözde aşırı ileri YSK, resmi sitesine ulaşılacak elektronik posta adresi koymuyor.

“İçim rahat bırakıyorum” diyen Sadi Güven konusunda insanların içi rahat değil. Mesela, 31 Marttaki İstanbul seçimi için “yeniden sayılma” kararı verilebilirdi. Üç sandığın da sayılmasından bahsediyorum.. ‘Cumartesi stent taktırıp pazartesi işe gittim” diyerek gündem oluşturmaya çalışan Sadi Güven, ülkenin 3 ay ara ile 2. Seçime taşınmasında pay sahibidir. Zarf giderini düşünen insan ya da her neyse, ülkeyi üç ay ekonomik-siyasi belirsizliğe mahkum etmemeliydi kanımca.

YSK başkanı ve bazı üyelerin değişecek olmasından ayrı bir başka mevzu, seçim kurullarında FETÖ cü var mı yok mu? Daha önce sordum. TSK başta olmak üzere ülkenin kılcal damarlarında kök salmış FETÖ’nün, mafya imamı bile var ama seçim işleri imamı yok. Mümkün mü? Seçim işleri sıfırdan, sil baştan yapılandırılmalı o sebeple. Boş vermeye gelmez.

Not: Biyometrik kimlikten bahseden eski YSK başkanı, SEÇSİS hakkında ne biliyor? Dünya’da zarf kullanılmıyor da SEÇSİS kullanılıyor mu? ABD bilişim firmasının yazılımı ve ABD Internet alt yapısı üzerinden seçim sonucuna gitmek nasıl ‘milli’ irade oluyor?


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder