27 Nisan 2019 Cumartesi

Seçimi üç saatte bitiren YSK, İstanbul’da ne yapıyor?

                                                                                 
Neval Kavcar
İstanbul il-ilçe seçim kurulu, Büyükşehir belediye başkanlığı oylarını yeniden saydırmadı. Vicdanlar rahatsız. 51 sandığa bir bakılsın talebi, “tamam bakalım, orada tatlıya bağlıyalım”a döndürdü işi. 31.186 sandıktan 51’ine bakılıp, tamamında hile var mı anlaşılır mı? 51 sandıkla sonuç belirlenecekse niye seçim yapıldı?

İstanbul il-ilçe seçim kurulunda yol kapanınca YSK’ya başvuruldu. Bu arada, il seçim kurulu mazbatayı İmamoğlu’na verdi. “Ankara sonucunu bekleyelim” denilebilirdi. Mazbatanın; verilebileceği gibi, verilmeyeceğini de biliyoruz.

Son tahlilde, YSK’ya teslim edilen evraklar araştırılacak. Nasıl? Soruşturulacak, resmi yazışmalar devreye girecek. Merak ediyorum “41 bin 132 kişi ile memur olmayan sandık kurulu başkan ve üyelerinin araştırılması” ne kadar sürecek? “ Beş gün lakin, YSK o sonucu görüp “şuna da bakılsın” der mi der. Memur olmayan sandık kurulu başkanlarının öğrenilmesi” bile il-ilçe seçim kurulunun görevini yapmaması ve seçimin iptalini gerektirecek durum demek değil midir?

YSK, il-ilçe uhdesinde yapılan hataların araştırılma görevini kendilerine verdi. “Yaptığınız söylenilen hatalara bir bakın” dedi.

YSK gibi SEÇSİS’le seçimi 3 saatte bitiren kurum neticeye varmayı günlere yayıyor. Meselâ; İmamoğlu’nun mazbatasının araştırma sonrasına kadar iptalini beklerdik. 31 Mart gecesi seçimi bitiren YSK, haftalardır kaosu seyrediyor. İstanbul İl Seçim kurulu ile paslaşıp duruyor.

Seçimin kırkı çıkacak neredeyse.

Not: 1- Seçim sonuçları takır takır UYAP’tan giriliyor anında sonuç alınıyor. Sandık görevlileri, seçmen listeleri de UYAP üzerinden girilmiş olsa anında kim nerde ne görevde çıksa olmaz mı? 5’er günlük uzatmalara ne gerek var? Acaba kaç 5’er gün araştırması istenecek daha?

        2- Seçmen sorgulama ekranı olan YSK’nın niye sandık kurulu sorgulama ekranı yok. 57 milyon seçmen hangi sandıkta oy kullanacağını görebiliyor da, 194 bin sandık görevlisinin hangi sandıklarda görevli olduğu niye yok.

       3- YSK hazır araştırıyorken- İstanbul:
            24 Haziranda 10.878.488 seçmen  - 28.825 sandık
            31 Martta       10.570.939 seçmen  - 31.186 sandık
                                             Seçmen eksilmiş         Sandık artmış
İstanbul’da seçmen 307.549 azalırken, sandık sayısı nasıl 2.361 arttı? YSK’nın cevaplaması talebiyle. Bu arada sandık sayısı 879 civarı düşmesi gerekiyorken, 2361 civarı artması toplamda 3.200 civarı fazla sandığın saatli bomba gibi olması anlamı taşımaz mı?

Bilen birisi de desin ki, "sandık artışı normaldir. 340 seçmen 280'e indirildi. O bakımdan sandık arttı." Bakıyorum sandıklarda seçmen sayısı aynı. Ya da başka bir şey. Ankara'da aynı durum. Büyük ilçelerde birisi hariç seçmen sayısı azalırken, sandık artmış. Bu fazla sandıklarla mı öne geçiliyor? Yoksa normal midir? Nedir?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder