9 Şubat 2019 Cumartesi

Tabutlarımızda yaşıyoruz

                                                                                                                         
                                               Aynı aileden dokuz cenaze..!!                               
Neval Kavcar
Hırs, açgözlülük işin içine girip, malikler kendi hakkından, aldıkları dairenin durumundan habersiz olunca yukarıdaki manzara kaçınılmaz oluyor. Kat sahiplerinin binayı kafasına göre yonttuğu, riskli çok bina var. İmar affından faydalanmak istiyorlar. Bu afta en büyük eksiklik “binaların güvenlik” konusunun ihmali. Bina belli bir kata göre ruhsatlandırılıp, temeli ona göre atılmış. Sonra üzerine fazladan katlar çıkılmış. Birçok yerde böyle.

Bir tanıdığım Şişli’den ev alacaktı. Kredi çekeceklerdi. Bankadan gelen rapor “binanın çürük olduğu için yıkılma kararı alındığı” yönünde idi. O bina hala yerinde duruyordur her halde.. Kredi çekmeye gerek duymayan biri almış, belki de “imar affına” başvurulmuş bile olabilir.

Yine bir başka binada dublex daire ikiye bölünmüş, diğerini satıyorlardı. Kredide problem çıkacaktı, onlarca çözümü basitti. “Karşı daireyi gösteririz.” Satılık daire de; yapan inşaatçının, miras olduğundan kardeşlerin bile hissesi vardı.

İmar izni ile birlikte kaçak kat sahipleri, türlü yalan atarak, imar affından yararlanmak istiyor. Türlü palavranın döndüğü ortamda, Dünyadan habersiz olanlar “aman düzelsin” diyor. Hem paraları gidiyor, hem de can güvenlikleri. Devlet kontrol etsin tamam da, kişi kendi canını önce kendisi düşünecek.

“Kat çıkacak halim yok ya, en azından çatı tepeme akmaz” diye üstüne çıkan kata razı geliyor. Şunu düşünmüyor, fazladan kat çıkılınca kendi arsa payı düşüyor. Zarara giriyor. Ayrıca o binanın temeli, yeni katlara dayanabilecek mi, zaten düşünülmüyor.

Kartal’daki bina çökerken hemen yakınındaki binanın da kolonlarını patlatmış. Sıkıntının büyüklüğüne bakın. Demek ki sadece kat malikleri değil yandaki apartman sakinleri de kaçak kata karşı çıkmalıymış.

Kartal Belediyesi açıklama yapmış:” Daha önce alınmış bir riskli yapı kararı yoktu. Ancak hak sahiplerinin imar barışı başvurusu vardı.” “Riskli yapı kararı” incelenirse verilir. Durduk yere alınmaz ki. Bina, zemin artı 5 kat olarak yapılmış. Sonra kaçak katlar çıkmış, zemindeki atölye ruhsatsız olduğu için 2017’de kapatılmış. Buna rağmen o iş yeri çalışmaya devam etmiş. Taşıyıcı kolon kesilmesi doğru mudur bilinmiyor.

Bu olayda herkes suçlu. Apartman sakininden, resmi görevlilere kadar. Kimse suçu birbirine atmasın.

Not: 1-Halk Eğitimi Merkezlerinde, apartmanlarda kat maliklerinin hakları konusunda kurs açılması gerekir. Bir yerden başlayalım değil mi?
        2- Ev alacak olanlar paraya acımadan bankadan expertiz raporu alsınlar öncelikle. Kredi çekmek şart değil.
        3- İşin seyri değişti. Bina deniz kumu ile yapılmış. Hemen yanındaki binanın da neredeyse tüm katları kaçak. O müteahhitler derhal bulunmalıdır.
                                                               

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder